Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Τζαβέλλας: Απο το Βύρωνα στα σαλόνια της Bundesliga

Στα στενά του ΒύρωναΓεννήθηκε στα στενά του Βύρωνα στις 26 Νοεμβρίου του ’87. Εκεί μεγάλωσε κι εκεί έκανε τα πρώτα... του ποδοσφαιρικά βήματα. Σήμερα, σχεδόν 23 χρόνια μετά, είναι όχι μόνο ο βασικός αριστερός μπακ της εθνικής ομάδας, αλλά και πολύ κοντά στο να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Το KatiMagiko.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Γιώργου Τζαβέλλα.
Συνοικιακά μιλώντας
Σε πολύ μικρή ηλικία, γράφτηκε στις ακαδημίες της Δόξας Βύρωνα και αφού έκανε εκεί το... «αγροτικό» του, πήρε στα 16 του μόλις, την απόφαση να αλλάξει συνοικία. Κι από τον Βύρωνα, να βρεθεί στην Τερψιθέα της Γλυφάδας, για χάρη του τοπικού Αθλητικού Ομίλου.
«Θυμάμαι τον εαυτό μου με μία μπάλα συνέχεια. Μεγάλωσα στον Βύρωνα και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ο πατέρας μου με πήγαινε παντού, όπου είχε ποδόσφαιρο» θυμάται χαρακτηριστικά ο Έλληνας αμυντικός, για τον οποίο πάντως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο φαίνονται...
Άλλωστε, το ποδόσφαιρο δεν ήταν η μοναδική ασχολία του, αφού αναγκαζόταν να... μεταμορφώνεται είτε σε delivery, είτε σε εργάτη για να βγάλει το μεροκάματό του. «Έχω κάνει πολλές δουλειές. Εργαζόμουν ως delivery. Θυμάμαι, επίσης, ότι βοηθούσα και τον παππού μου σε μία επιχείρηση που είχε με χαλιά».
Στην Τερψιθέα λοιπόν, έφαγε δύο χρόνια, μέχρι να πάρει ευκαιρία στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2005/06, αγωνιζόμενος στην Δ’ Εθνική. Και η σεζόν εκείνη, άρχισε να αλλάζει το προσωπικό του status quo στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφού σε ηλικία μόλις 18 ετών, είδε το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά σε λίστα εθνικής ομάδας. Αυτήν της Ελπίδων.
Στο νησί για την απογείωση
Και μόνο αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για τον «Τζαβέ», ώστε να προσελκύσει σιγά-σιγά το ενδιαφέρον από «λαμπερότερους» συλλόγους, με την Κέρκυρα να καταφέρνει το καλοκαίρι του ’06 να τον εντάξει στο δυναμικό της.
Ο Τζαβέλλας «πήδηξε» έτσι δύο ολόκληρες κατηγορίες, κάνοντας το ντεμπούτο του με τη φανέλα των Φαιάκων στις 10 Σεπτεμβρίου του ’06 στο 0-0 κόντρα στη Λάρισα, δύο μόλις μήνες πριν κλείσει τα 19 του χρόνια. Η σεζόν δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο όμως για τους Κερκυραίους, που γνώρισαν τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική.
Έστω κι έτσι, ο 19χρονος πλέον Τζαβέλλας, είχε καταφέρει να γράψει 13 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία (σημειώνοντας και ένα γκολ) και να αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες γι’ αυτό που έμελλε να ακολουθήσει.
Η συμφωνία με την ΑΕΚ
Φαινόταν πως ο Τζαβέλλας είχε το «κάτι παραπάνω» που απαιτούσε η Α’ Εθνική και γι’ αυτόν το λόγο, η ΑΕΚ προσπάθησε το καλοκαίρι του ’07 να τον εντάξει στο δυναμικό της. Όμως, η αρχική συμφωνία με την Κέρκυρα, δεν μετουσιώθηκε ποτέ σε συμβόλαιο και έτσι ο Τζαβέλλας έμεινε «κολλημένος» στο νησί του Ιονίου.
Αυτό βεβαίως, διόλου δεν τον πτόησε και έβαλλε τα δυνατά του την νέα σεζόν, παίρνοντας τη φανέλα βασικού... σπίτι του για τον α’ γύρο στη Β’ κατηγορία. Με 10 συμμετοχές και ένα γκολ μέχρι τον Ιανουάριο του ’08, κάνει πλέον «μπαμ» ότι το ταλέντο του... ασφυκτιεί στη Β’ Εθνική.
Αντί-Σπυρόπουλος
Εκείνη την περίοδο, ο Πανιώνιος κάνει ότι δεν έκανε η ΑΕΚ λίγους μήνες νωρίτερα. Δίνει 200 χιλιάδες ευρώ στην Κέρκυρα και ο Τζαβέλλας αλλάζει για τρίτη φορά φανέλα στην καριέρα του, επιστρέφοντας εντός... Αττικής για χάρη των «κυανέρυθρων».
Βεβαίως, βοήθησαν και οι συγκυρίες, αφού ο Πανιώνιος αναζητούσε έναν αριστερό μπακ για να καλύψει το κενό που άφησε ο Νίκος Σπυρόπουλος, παίρνοντας την ίδια περίοδο μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Και είναι γνωστό πως Έλληνα, αριστεροπόδαρο και πόσο μάλλον αμυντικό, δεν βρίσκεις εύκολα!
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στον Πανιώνιο. Γνώριζα το ενδιαφέρον των ανθρώπων της ομάδας αρκετό καιρό και είμαι πολύ ικανοποιημένος που όλα τελείωσαν θετικά. Ανυπομονώ να αγωνιστώ και να έχω την υποστήριξη των φιλάθλων του Πανιωνίου που είναι εντυπωσιακοί! Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσακίρη όπως και όλη τη διοίκηση του Πανιωνίου που με εμπιστεύτηκαν» δηλώνει ο ίδιος, λίγο μετά την υπογραφή του σε συμβόλαιο 4,5 ετών.
Πάνθηρας που... δαγκώνει
Η επιλογή του Πανιωνίου να τον εντάξει στο δυναμικό του, δεν μπορεί να αποδειχθεί ορθότερη. Αν και το πρώτο εξάμηνο, δεν παίρνει ούτε συμμετοχή, τα δύο χρόνια που ακολουθούν φέρνουν την εκτόξευση στην καριέρα του.
Η πρώτη σεζόν στην Νέα Σμύρνη έχει 17 ολόκληρες συμμετοχές και 2 γκολ, παρά τις διαρκείς αλλαγές προσώπων στον πάγκο της ομάδας (Λίνεν, Λεμονής, Σταματόπουλος).
Στον πάγκο του Πανιωνίου, επικρατεί σύγχυση και την επόμενη χρονιά, αφού οι προπονητές αλλάζουν και πάλι σαν τα... πουκάμισα (Φερέρα, Μάντζιος, Παράσχος) μέχρι το τέλος. Όμως ο Τζαβέλλας παραμένει πιο... ακλόνητος από ποτέ στο αριστερό άκρο της άμυνας (24 συμμετοχές) και μάλιστα εξαργυρώνει τη γεμάτη του χρονιά με δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις. Είναι πρώτος παίκτης του πρωταθλήματος σε ασίστ (11) και παράλληλα ο κορυφαίος παίκτης της σεζόν για τον Πανιώνιο.
Όμως η πραγματική εξαργύρωση θα έρθει το καλοκαίρι...
Τους έπιασε στον ύπνο
Ο Τζαβέλλας μπαίνει στην προεπιλογή του Ρεχάγκελ για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Νότιο Αφρική –έστω κι αν «κόβεται» στη συνέχεια»– και το όνομά του αρχίζει να απασχολεί τους «μεγάλους». Η ΑΕΚ τον θέλει σφόδρα, ενώ ο Ολυμπιακός ανάμεσα στις διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιούνται, το... σκέφτεται, αφού και υψηλές απαιτήσεις έχει ο Πανιώνιος, ενώ υπάρχει και ο... Λεονάρντο.
Πριν το... πάρουν απόφαση αμφότεροι, η Άιντραχτ κάνει την κίνηση-ματ. Στις 3 Ιουνίου, ο Τζαβέλλας βρίσκεται στη Γερμανία και υπογράφει 3ετές συμβόλαιο, ενισχύοντας το ελληνικό στοιχείο στη Φρανκφούρτη (Γκέκας, Αμανατίδης). Η Άιντραχτ έχει βγάλει από τα ταμεία της 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξάνεται, όσο ο Τζαβέλλας θα αγωνίζεται με την εθνική ομάδα, αλλά και αν η γερμανική ομάδα αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League ή του Champions League.
«Έγινα Πανιώνιος»
«Από τη πρώτη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η διαπραγμάτευση με την Άιντραχτ, προτίμησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους για να προασπίσω τα συμφέροντα τόσο του Πανιωνίου, όσο και τα δικά μου. Από την αρχή ο Πρόεδρος μου είπε ότι αυτή η πρόταση ήταν εξαιρετική και μία ευκαιρία για μένα να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου σε ένα υψηλότερου επιπέδου πρωτάθλημα, αλλά παράλληλα ήταν και για το καλό του Πανιωνίου ο οποίος θα διαφημιστεί ως σύλλογος και στο εξωτερικό. Μεγάλο ρόλο στην απόφαση μου έπαιξε και η επιθυμία των φιλάθλων του Πανιώνιου να με δουν με τα χρώματα μίας ευρωπαϊκής ομάδας και όχι σε μία αντίπαλη ελληνική, γιατί αυτοί οι φίλαθλοι, μαζί με τον Πρόεδρο με βοήθησαν, με την αγάπη και τη στήριξη τους, να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος» δηλώνει λίγο μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής.
Στη συνέχεια επισημοποιεί και τον δεσμό του με τους φίλους του Πανιωνίου: «Τα 2,5 αυτά χρόνια που έμεινα στη Νέα Σμύρνη και ενώ από μικρός υποστήριζα άλλη ελληνική ομάδα, έγινα Πανιώνιος, παραμένω Πανιώνιος και αυτή είναι η ομάδα που αγαπώ. Αυτό το λέω τώρα, μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής μου, γιατί ίσως κάποιοι να το εκλάμβαναν διαφορετικά αν το έλεγα όσο ήμουν ακόμα στην ομάδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πάνθηρες, για τη στήριξη τους, αλλά και στον Κώστα Τσακίρη που προσπάθησε να κάνει την καλύτερη συμφωνία τόσο για τον Πανιώνιο όσο και για μένα και παράλληλα να με βοηθήσει να υλοποιήσω ένα όνειρο που είχαμε και οι δυο, για μια μεταγραφή στο εξωτερικό. Ελπίζω στην πρώτη ευκαιρία που θα έχω και θα κατέβω στη Νέα Σμύρνη να βρεθώ ξανά ανάμεσα σε φίλους».
Το highlight της Bundesliga
Η πρόκληση της Bundesliga ορθώνεται μπροστά του και αυτός δεν την αφήνει να πάει χαμένη, αφού γίνεται βασικό στέλεχος της Άιντραχτ, η οποία βγάζει... φωτιές στον α’ γύρο με τον Γκέκα να είναι σε τρελή φόρμα και τον Τζαβέλλα να μην... ξεκολλάει από το αριστερό άκρο της άμυνας, με μία σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων.
Έχει ήδη πάντως γίνει ο βασικός μπακ και της εθνικής ομάδας, από το ντεμπούτο του στον εκτός έδρας αγώνα με την Κροατία στις 7 Σεπτεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, η καθίζηση της Άιντραχτ στον β’ γύρο του γερμανικού πρωταθλήματος δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον Τζαβέλλα, ο οποίος έχει και τις πρώτες κακές του στιγμές.
Η τελευταία «μαγική» στη Γερμανία, έρχεται στις 12 Μαρτίου του ’11, όταν η Άιντραχτ δοκιμάζεται στο Γκελζενκίρχεν κόντρα στη Σάλκε. Ενώ το σκορ είναι στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο Τζαβέλλας πετυχαίνει ένα ασύλληπτο γκολ από 73 (!) μέτρα απόσταση και γράφει το όνομά του στα ρεκόρ της ιστορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου!
Πυξ-λαξ!
Και έπειτα, όλα αρχίζουν να «στραβώνουν». Πέντε μέρες αργότερα (17/3) στην προπόνηση, αφήνει στην άκρη το ποδόσφαιρο και καταπιάνεται με την.... πυγμαχία, αφού η γροθιά του προσγειώνεται στο πρόσωπο του συμπαίκτη του Μάικ Φραντς!
Το ρεπορτάζ φέρνει τους δύο να έχουν ανταλλάξει μπουνιές και κλωτσιές, ύστερα από ένα φάουλ που έχει κάνει ο Φραντς στον Έλληνα αμυντικό. Αμφότεροι δεν συγκρατούν τα νεύρα τους, τα οποία μετά από μερικά «γαλλικά», μετουσιώνονται σε πράξεις...
Ο Φραντς τον πιάνει από το πρόσωπο, ο Τζαβέλλας ανταποδίδει με πιάσιμο στο λαιμό. Ο Σκίμπε παρεμβαίνει για να τους χωρίσει, όμως οι καυγάδες ξεκινούν λίγο μετά και πάλι. Ο Τζαβέλλας χτυπάει ύστερα από εκτέλεση... φάουλ τον Φραντς στο πρόσωπο με τη μπάλα και μετά την νέα προσέγγιση ακολουθεί απ’ ευθείας κλωτσιά προς τον Φραντς. Οι ψυχραιμότεροι παρεμβαίνουν ξανά. Ο Φραντς βρίζει θεούς και δαίμονες, ενώ ο Τζαβέλλας γελάει ειρωνικά...
Ο Σκίμπε τιμωρεί όλη την ομάδα παραδειγματικά με έξι γύρους των 80 μέτρων σε... τρέξιμο.
Τέλος η χρονιά, τέλος και η Bundesliga
Τα χειρότερα όμως δεν έχουν έρθει ακόμη. Στις 8 Απριλίου, ο Τζαβέλλας τραυματίζεται στο αριστερό του γόνατο και όπως κάνει γνωστό το ιατρικό επιτελείο της Άιντραχτ, χάνει τους δύο επόμενους μήνες και επομένως το υπόλοιπο της σεζόν. Με 25 συμμετοχές, η σεζόν τελειώνει πρόωρα για τον «Τζαβέ», ενώ η Άιντραχτ χωρίς αυτόν, δεν μπορεί να αποφύγει τον υποβιβασμό...
Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αφού ο Τζαβέλλας δεν θέλει να... σκέφτεται τη β’ κατηγορία και όλα δείχνουν πως ο δρόμος της επιστροφής του στην Ελλάδα είναι... μονόδρομος. Και ο Ολυμπιακός είναι στην pole position για να τον οδηγήσει πίσω.
To who is who
Πλήρες όνομα: Γιώργος Τζαβέλλας
Ημερομηνία γέννησης: 26 Νοεμβρίου 1987
Τόπος γέννησης: Βύρωνας, Αθήνα – Ελλάδα
Εθνικότητα: Έλληνας
Ύψος: 1,83 μ.
Βάρος: 81 κ.
Θέση: Αμυντικός
Ομάδες: Δόξα Βύρωνα, Τερψιθέα, Κέρκυρα, Πανιώνιος, Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Μικρά-μικρά
* «Δόξα Βύρωνα. Έπαιξα στο Τοπικό με τη Δόξα, αλλά, ως οπαδός, τη θυμάμαι από τότε που έπαιζε Β’ Εθνική».
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποια ομάδα υποστηρίζει.
* «Κανέναν. Ποτέ δεν είχα ινδάλματα. Απλώς, ήμουν μεγάλος φαν της Ρεάλ του Ζιντάν και του Ρομπέρτο Κάρλος, που αγωνίζεται στη θέση που παίζω κι εγώ».
Για τον αγαπημένο του ποδοσφαιριστή.
* «Με τον Πανιώνιο έμαθα να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο και να μη φοβάμαι τους θεωρητικά μεγάλους αντιπάλους, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ».
Για την εμπειρία του στον Πανιώνιο.
* Έχει έναν σκύλο, ράτσας Μαλτέζ, τον οποίο αποκαλεί «Ταρζάν».
Συντάκτης: Aνδρέας Κωνσταντινίδης-Κυπραίος για το katimagiko.gr